Projekt nr: NOR/POLNOR/SafeFoodCtrl/0034/2019, finansowany z funduszy norweskich w programie POLNOR2019 “Applied Research”
Tytuł projektu: “Sustainable and safe food production by novel control strategies of bacteria in the food chain” (SafeFoodCtrl)
english version więcej informacji
Projekt jest realizowany w konsorcjum:
Instytut Medycyny Doświadczalnej i Klinicznej im. Mirosława Mossakowskiego PAN
Nofima (Norwegia)
Veso (Norwegia)
Wartość projektu: 6 908 950 PLN (w tym 4 081 550 PLN dla IMDiK)
Okres realizacji: 01.01.2021 – 01.01.2024
Kierownik projektu: Dr Elżbieta Jagielska, Pracownia Inżynierii Białek, IMDiK
Celem projektu jest opracowanie nowych, nieantybiotykowych metod zwalczania patogenów występujących w procesie produkcji i przetwarzania żywności. Środki ochrony zwierząt oraz konserwacji żywności stosowane obecnie przyczyniają się do skażenia środowiska, wzrostu poziomu antybiotykoodporności wśród bakterii, a co za tym idzie coraz bardziej niebezpiecznych infekcji u ludzi. Zespół IMDiK specjalizuje się w badaniach nad enzymami bakteriolitycznymi, które efektywnie eliminują patogenne bakterie, nie powodują rozwoju oporności i są bezpieczne dla ludzi, zwierząt oraz przyjazne dla środowiska.