“Bezpieczniejsza żywność to lepsze zdrowie” - temat przewodni tegorocznego Międzynarodowego Dnia Bezpieczeństwa Żywnościowego ma podkreślić, jak ogromny wpływ na zdrowie i samopoczucie ma żywność dostarczana codziennie do organizmu oraz jak ważna jest jej jakość, pochodzenie i przechowywanie.
Wyzwaniem dla dzisiejszego przemysłu spożywczego jest dostarczenie nie tylko żywności wysokiej jakości, ale także bezpiecznej bakteriologicznie na każdym etapie jej produkcji, ponieważ wiele patogennych szczepów bakteryjnych przenoszonych w łańcuchu dostaw żywności jest coraz częściej opornych na antybiotyki. Dlatego rozważa się alternatywne metody zapobiegania zakażeniom i konserwacji żywności.
Celem Projektu SafeFoodCtrl realizowanego w IMDiK jest opracowanie nowej strategii opartej na enzybiotykach (enzymach antybakteryjnych), które w sposób celowany eliminują tylko bakterie chorobotwórcze, pozostawiając nienaruszoną naturalną mikroflorę bakteryjną.
Więcej informacji na temat projektu SafeFoodCtrl: SafeFoodCtrl