“Bezpieczniejsza żywność to lepsze zdrowie” - t
emat przewodni tegorocznego Międzynarodowego Dnia Bezpieczeństwa Żywnościowego ma podkreślić, jak ogromny wpływ na zdrowie i samopoczucie ma żywność dostarczana codziennie do organizmu oraz jak ważna jest jej jakość, pochodzenie i przechowywanie. 


Wyzwaniem dla 
dzisiejszego przemysłu spożywczego jest dostarczenie nie tylko żywności wysokiej jakości, ale także bezpiecznej bakteriologicznie na każdym etapie jej produkcji, ponieważ wiele patogennych szczepów bakteryjnych przenoszonych w łańcuchu dostaw żywności jest coraz częściej opornych na antybiotyki. Dlatego rozważa się alternatywne metody zapobiegania zakażeniom i konserwacji żywności.

Celem Projektu SafeFoodCtrl realizowanego w IMDiK jest opracowanie nowej strategii opartej na enzybiotykach (enzymach antybakteryjnych), które w sposób celowany eliminują tylko bakterie chorobotwórcze, pozostawiając nienaruszoną naturalną mikroflorę bakteryjną.


Więcej informacji na temat projektu SafeFoodCtrl: 
SafeFoodCtrl

 plakat_WHO_Homepage.jpg      Łosoś_lab.jpg