Norway grants                                                                                                                                                                                      NCBR logo PL 1                                                                                               

 Gratulacje dla pracowników naukowych Pracowni Inżynierii Białek naszego Instytutu:

dr Małgorzaty Korzeniowskiej oraz mgr inż Pawła Mitkowskiego,

laureatów sesji plakatowych "XXIX Zjazdu Polskiego Towarzystwa Mikrobiologów" 

 

Pani dr Małgorzata Korzeniowska została nagrodzona za plakat pt.
"Danio pręgowany jako model do oceny toksyczności i efektywności działania enzybiotyków - innowacyjnych środków antybakteryjnych" w sesji 4. "Nowe terapie przeciwbakteryjne - kandydaci na leki".
 
Pan Paweł Mitkowski został zwycięzcą sesji 9. "Bakteriofagi i peptydy - nowe terapie alternatywne" prezentując plakat pt. "Inżynieria enzybiotyków o szerokiej specyficzności na bazie metalopeptydazy M23 z Enterococcus faecalis".
 
                                     Małgorzata Korzeniowska 1             Paweł Mitkowski 1                                            
 
Projekt PrevEco (NOR/POLNOR/PrevEco/0021/2019; https://prevecopolnor.com/) korzysta z dofinansowania o wartości 1,3 miliona euro otrzymanego od Norwegii. Celem  Projektu jest opracowanie nowej strategii opartej na enzymach bakteriolitycznych i bakteriocynach, które w sposób celowany eliminują tylko bakterie chorobotwórcze, pozostawiając nienaruszoną naturalną mikroflorę bakteryjną.
 
Projekty PrevEco (NOR/POLNOR/PrevEco/0021/2019; https://prevecopolnor.com/) oraz SafeFoodCtrl (NOR/POLNOR/SafeFoodCtrl/0034/2019; https://safefoodctrl.com/), każdy korzysta z dofinansowania ​otrzymanego od Norwegii o wartości 1,3 miliona euro. Celem Projektów jest opracowanie nowych strategii opartych na enzymach bakteriolitycznych i bakteriocynach (PrevEco) oraz enzybiotykach (enzymach antybakteryjnych; SafeFoodCtrl), które w sposób celowany eliminują tylko bakterie chorobotwórcze, pozostawiając nienaruszoną naturalną mikroflorę bakteryjną.